Pagini

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Ce înseamnă a ştii de unde vine zborul?



     Am pus aceste cuvinte ca motto cărţii noastre: „«Dacă nu cunoşti de unde vine dansul, n-ai să poţi dansa». Dacă nu ştii de unde vine zborul, n-ai să poţi zbura”...
     Icar se afla în labirint şi fusese condamnat să nu-l poată părăsi. Se simţea cel mai nefericit om din lume, şi gândul acesta nu-i dădea pace. A jurat să n-aibă linişte până nu va găsi calea de a pleca de-acolo.
     Pentru un singur lucru bun putea mulţumi zeilor: că i-o aduseseră în cale, acolo, în sihăstria labirintului, pe nimfa Aeia. Se iubiseră cu o iubire despre care ştiau că una mai mare nu poate fi. I-a mărturisit despre gândul care nu-i dădea pace. Nimfa Aeia voia din toată fiinţa ei să nu-l piardă niciodată, dar de iubit îl iubea încă şi mai mult. Atunci i-a vorbit despre zbor. L-a îndemnat să-şi construiască aripi. Şi i-a spus: „Nu trebuie să zbori, ca să scapi din labirint. Zborul e lucru sfânt – trebuie să zbori doar de dragul zborului”.
     Icar era în al nouălea cer şi s-a apucat îndată de treabă. Nu-i lipsea râvna, nu-i lipsea măiestria, nu-i lipsea curajul... credea că nu-i lipseşte nimic.
     S-a ridicat sus şi a văzut cum labirintul rămâne în urmă. N-a mai auzit-o deci pe Aeia, care-i striga cu durere: „Zboară de dragul zborului!”
     Icar simţea că lumea e a lui. Era un biruitor. Nu-i lipsea râvna, nu-i lipsea măiestria, nu-i lipsea curajul... şi-atunci a ţâşnit în sus, spre soare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu